شهید ستاری مبدع «پدافند هوایی متحرک» در دفاع مقدس بود

ارتش  

پایگاه مردمی ارتش جمهوری اسلامی ایران:

شهید ستاری مبدع «پدافند هوایی متحرک» در دفاع مقدس بود

 
 
 «در دوره جنگ، چیزی به نام «پدافند هوایی متحرک» نداشتیم، ولی شهید ستاری چندین شیوه را هم‌زمان به مرحله اجرا در آورد. یکی از ابتکارات شهید ستاری در دوران دفاع مقدس نیز آن بود که طرح خاموش بودن رادار جستجوی هاوک را به اجرا گذاشت.»
 

 به نقل از پایگاه مردمی ارتش به نقل از گروه دفاعی امنیتی دفاع پرس: «رضا جهانفر» نویسنده و پژوهشگر حوزه دفاع مقدس در مقاله‌ای به بررسی نقش شهید سرلشکر منصور ستاری در احیا و افزایش توان نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران پرداخته است. در ادامه قسمت دوم و پایانی این مقاله را می‌خوانید:

شهید ستاری از نگاه هم­رزمان

هم­رزمان شهید ستاری در مورد خصوصیات آن شهید بزرگوار اظهار نظرهایی را بیان کردند که بازگویی آن جالب توجه می‌باشد:

امیر سرتیپ علی غلامی از فرماندهان اسبق پدافند هوایی تأثیر بالای حضور شهید ستاری در نیروی هوایی را این‌گونه توصیف می­کند: «قبل از ستاری نیروی هوایی ما نابود شده بود. در طول چند سالی که ستاری فرمانده نیروی هوایی بود نیرو [هوایی] بازسازی شد...»

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود مهم‌ترین و سنگین‌ترین کاری که شهید ستاری در نیروی هوایی انجام داد را «ایجاد حس خودباوری در بین کارکنان نیروی هوایی» برشمرد.

امیر سرتیپ احمد صادق نژاد در خصوص شهید ستاری بیان می‌دارد: «افتخار ما شهید ستاری است که نابغه [بود] و مدیریت و دانش بالایی داشت. تحصیلات بالایی داشت و مجله‌های هوایی را ترجمه می‌کرد و به دانش روز آگاه بود.»

امیر سرتیپ دوم بازنشسته سماواتی در مورد شهامت شهید ستاری در ایجاد تغییرات وسیع در مدیریت تجهیزات و منابع انسانی نیروی هوایی و تاکتیک­‌های به کار رفته می‌گوید: «اگر من حتی سواد ستاری را با همان طرز تفکر می‌داشتم، ولی شهامت اجرای این طرح‌ها را نداشتم»

سورنا ستاری فرزند شهید ستاری در خصوص طرح‌­های ابتکاری آن فرمانده نابغه نیروی هوایی می‌گوید: «شبکه کردن رادارهای کشور در زمان جنگ که میلیاردها دلار خرج داشت و با صد میلیون دلار انجام شد که صدها رادار کوچک و بزرگ را در شبکه وصل کنیم و در سیستم دفاعی استفاده شود [از ابتکارات و اقدامات ارزشمند شهید ستاری می‌باشد.]»

سورنا درخصوص نقش پدرش در جنگ می‌­گوید: «چیزی که پدرم را از دیگران متمایز کرده، دانشی است که آن را به مرحله عمل رسانده بودند و آن را در عملیات­‌هایی همچون والفجر هشت به­ کار گرفته بودند. اگر پای صحبت کسانی که در عملیات والفجر هشت شرکت داشتند بنشینید می­‌بینید که با چه دانشی و با چه امیدی توانستند به هم­رزمانشان کمک کنند. همه دیدند که که ایشان چطور یک سایت پدافند هوایی را به چند قسمت تقسیم کردند و مدیریت کردند و می‌توان گفت عملیات والفجر هشت نقطه عطفی در تاریخ پدافند بود و این ممکن نبود مگر تسلط کامل بر کار و دانشی که به مرحله عمل رسیده باشد.

وقتی که در یک روز سه تا از رادارهای ما توسط عراق منهدم شد و این به­ دلیل این بود که عراق با سلاح جدیدی که از غرب گرفته بود. در آن زمان و با آن امکانات کم متوجه شدند که این موشک هواپیمای سوخو 22 بوده و طریقه مقابله با آن هم این­گونه است که به­ طور مثال وقتی رادار روشن شد بعد از فلان ثانیه و بعد از فلان سیگنال رادار را خاموش کن. به­ دلیل اینکه ضد رادار می‌باشد و... و با همین امکانات کم توانستند در مقابل بسیاری از حملات دشمن مقاومت کنند و این ابتکارات خاص ایشان بود و گویا در طی این عملیات برق یکی از سایت­‌ها قطع شده بود و در پاسخ به نفر کادری که می‌گفت برق رادار قطع شده، چکار کنم و وقتی که همه شهادت را در جلوی چشمانشان می­‌دیدند و در زمانی که همه امید خود را از دست داده بودند گفتند که هر چه در جلوی خودت می‌بینی کنار بذار و دیگه به عقربه‌های رادار نگاه نکن. با اطلاعاتی که من به تو می­‌دهم، به خدا توکل کن تو می­توانی با روحت و فکرت موشک را فایر کنی و بزن و همان هم شد و توانستند عملیات با موفقیت به پایان برسانند.»

سرهنگ بازنشسته فرخی در خصوص طرح­‌های ارائه شده توسط شهید ستاری و تأثیر آن بر افزایش موفقیت نیروی هوایی در دفاع مقدس می‌گوید: «یکی از طرح‌­های نابی که شهید ستاری ارائه کرد در جنگ شهرها بود. یک طرح خاص و ناب. یک ره­گیری خاموش به گونه­‌ای که یک فروند هواپیمای فانتوم خودی از پایگاه سوم همدان با بیست فروند هواپیمای عراقی درگیر شده و عملیات آن­‌ها را به­ هم زده و هواپیما­های عراقی مجبور به رهاسازی حدود پنجاه تن بمب در فضا شدند...»

امیر سرتیپ دوم بازنشسته قاسم فراوان در خصوص نحوه اعمال مدیریت شهید ستاری در عملیات والفجر 8 می‌گوید: «شهید ستاری در عملیات والفجر 8 اقدام به فراخوان بهترین نفرات پدافند هوایی از تخصص­‌های مختلف راداری و زمین به هوا از سراسر کشور و تقسیم آن‌ها در ایستگاه‌­های راداری (بندر امام، دزفول، بوشهر و بهبهان) و سایت­‌ها و مواضع زمین ­به ­هوا خصوصاً هاوک کرد. خودش نیز در رادار بندر امام که رادار اصلی عملیات محسوب می‌شد، مستقر شد. رادارهای دزفول، بوشهر و بهبهان به عنوان رادارهای کمکی انجام وظیفه کردند».

سروان حجت مرادی از کارکنان پیشکسوت در پدافند هوایی خاطره‌­ای از میزان مهارت و تبحر بالای شهید ستاری بیان می­‌دارد: «در یکی از روزهای عملیات والفجر 8، پس از ره­گیری هواپیمای عراقی توسط سایت هاوک مستقر در منطقه، شهید ستاری خطاب به کاربر سایت هاوک می­‌گوید که شلیک نکن چون خلبان از هواپیما بیرون پرید. در واقع شهید ستاری کیلومترها آن طرف­تر و در پشت اسکوپ رادار متوجه تغییر ناگهانی و شیوه حرکت هواپیما شد و مانع از به هدر رفتن موشک هاوک شد.»

سرهنگ بازنشسته غلامرضا اینانلو از نحوه تعامل شهید ستاری با کارکنان تعمیر و نگهداری به نیکی یاد می‌کند و معتقد است که اشراف شهید ستاری بر امور تعمیر و نگهداری (علاوه بر امور عملیاتی) منجر به افزایش بهره‌­وری وی در حوزه مدیریتی شد.

امیر سرتیپ ستاد فرزاد اسماعیلی که از شاگردان شهید ستاری در دانشگاه هوایی محسوب می‌شود در خصوص شهید ستاری و نقش وی در عملیات­‌های دفاع مقدس می­‌گوید: «اگر نیروهای جوان­تر این افتخار را نداشته‌­اند که در جنگ حضور داشته باشند، اما حلاوت زنده نگه داشتن خاطرات دفاع مقدس، از جنس حلاوت حضور در دفاع مقدس است. درست مثل پاسداشت عاشورا و تاسوعا.

خداوند در قرآن تصریح فرمودند که من، عدد زیاد دشمن را در نظر شما (مسلمانان) کم جلوه دادم و تعداد کم شما را در چشم دشمن زیاد به نظر آوردم. برای ما در عملیات والفجر 8 این آیه تکرار شد. راه کنشی (تاکتیکی) که شهید ستاری در این عملیات –بر اساس نبوغی که داشت – مورد استفاده قرار داد، منحصر به فرد بود. ما اصلاً تا دوره جنگ، چیزی به نام «پدافند متحرک» نداشتیم، ولی شهید ستاری چندین شیوه را هم‌زمان به مرحله اجرا در آورد. یکی از ابتکارات شهید ستاری در دوران دفاع مقدس، آن بود که طرح خاموش بودن رادار جستجوی هاوک را به اجرا گذاشت. مشکل آن بود که در زمان حمله این رادار به دلیل کارکردی که داشت، خیلی زود مورد توجه قرار می­‌گرفت و از سوی دشمن تلاش می­‌شد تا خیلی سریع مورد هدف قرار گیرد.

شهید ستاری در رادار بندر امام، بر اساس طرح «زمان بندی» به مجرد کشف هواپیما، دستور خاموش کردن رادار مادر را به صورت لحظه‌­ای صادر می­‌کرد. در این شرایط با روشن شدن رادار جستجو و ره­گیر هاوک و مشخص شدن سمت و زاویه، عملاً این امکان را که دشمن بتواند با شناسایی رادار مادر، تهدید اولیه هواپیماهایش را از بین ببرد، سلب می­‌کرد. پیروی از این شیوه است که منجر می‌­شود در عملیات والفجر 8 بیش از 70 فروند هواپیما و بالغ بر 10 فروند بالگرد دشمن ساقط شود.»

اما بهترین قضاوت و اظهار نظر در خصوص شهید ستاری از جانب مقام معظم رهبری انجام شده است. معظم ­له در دیداری که با فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در تاریخ نوزدهم بهمن 1373 انجام داد ضمن گرامیداشت یاد شهید ستاری بیان فرمودند: «من در آن هنگام که عملیات والفجر 8 و کربلای 5 جریان داشت، با خبر شدم که شهید ستاری، گاهی در 24 ساعت اصلاً نمی‌خوابید. دلیل استراحت نکردن او این بود که هم باید مراقبت می­‌کرد و هم می­‌توانست وسائل پدافند را که دشمن با ابزارهایی سامان داده بود، شناسایی و منهدم کند.

هم­چنین او می‌بایست تجهیزات خودی را برای جلوگیری از شناسایی دشمن، به فوریت جابه‌­جا می­کرد. با این وضعیت، دیگر فرصت خواب پیدا نمی­‌کرد، آن هم در جایی که بمباران دشمن دائمی بود. این همان استقامت است. من در اینجا –تهران- دلم به حال او می­‌سوخت که این­طور در جبهه فداکاری می­‌کرد. در آن هنگام شهید ستاری، مسئول پدافند نیروی هوایی بود. هر وقت صحبت از این بود که یک حرکت فداکارانه لازم است، این شهید عزیزمان سینه سپر می­‌کرد. برای این­که پرواز کند و برای انجام آن حرکت برود. چنین آمادگی‌ها، ایثارها و استقامت‌ها را انسان در رفتار این شهید و سایر شهدا مشاهده می‌کرد. این‌ها چهره­‌های برجسته­‌ای بودند که توانستند با پشتکار، فداکاری، اخلاص و صفای درونی، خود را به مقامات برجسته­‌ی اداره نیروی هوایی برسانند...»

گزیده­‌ای از سخنان سرلشکر شهید منصور ستاری

مرور گزیده‌­ای از سخنرانی شهید سرلشکر منصور ستاری در خصوص از خود گذشتگی کارکنان نیروی هوایی در طول سال‌های دفاع مقدس جالب توجه است:  «… ما تاکنون نتوانسته­‌ایم ذره‌­ای از شجاعت و شهامت و جان­ دادن و حرکت­‌هایی را که نیروی هوایی در طول جنگ داشت، نشان بدهیم. لذا احساس می­‌کنیم که باید خودمان پیش­قدم بشویم و قدمی برداریم… به یاد بیاوریم آن روزهایی را که خلبانان، دسته دسته با هواپیماهای شکاری برای سرکوبی دشمن متجاوز به مأموریت می‌­رفتند و می­‌دانستند که عده‌­ای از آنها برنمی‌گردند. امروز از آن لحظه که از هم خداحافظی می­‌کردند، می‌­توان کتاب­‌ها نوشت. آن­‌ها می‌­دانستند که می‌­روند، ولی برنمی­‌گردند. باید رفت و جان و خون داد و حفظ کرد…»

درخصوص پدافند هوایی و اهمیت آن می­گوید: «ما از جنگ مسائلی را آموختیم و چیزهایی فهمیدیم که باید برای طرح‌­های آینده از آنها استفاده کنیم. مثلا ما این را فهمیدیم که دفاع هوایی کار یک بعدی نیست و دامنه‌اش خیلی گسترده و در عین حال عمیق است. شما از همان نقطه‌­ای که یک ماهی، از آب دریا به اندازه­‌ای بیرون می‌­جهد که بتوانید آن را ببینید تا اوج آسمان مسئولیت دارید، پس دفاع هوایی کردن یک بعدی و منطقه‌ای نیست، بلکه وسیع و همه جانبه است.»

رویکرد شهید ستاری نسبت به مسائل فرهنگی

با توجه به عملکرد شهید ستاری در حوزه فرهنگی به نظر می‌­رسد که وی دارای اندیشه‌های راهبردی در حوزه فرهنگ بود.از جمله اقدامات جالب توجه وی در این حوزه می­توان به مواردی همچون تدوین تاریخچه نیروی هوایی، ساخت3 فیلم سینمایی، بررسی چندین فیلمنامه و... اشاره کرد. آخرین فیلم سینمایی ساخته شده در زمان فرماندهی وی فیلم دایره سرخ بود.

انتهای پیام/


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:



  • یکتا گستر
  • قالب بلاگفا